Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Yksityishenkilö voi toimia yrittäjämäisesti joko kevytyrittäjänä tai toiminimellä. Jos et ole ennen toiminut yrittäjänä ja haluat kokeilla yritysideasi toimivuutta, on kevytyrittäjyys helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä ilman varsinaista yritystä. Sekä kevytyrittäjyydellä että toiminimellä on omat etunsa ja hyötynsä, ja seuraavaksi perehdymme niihin artikkelissamme.

Kevytyrittäjyyden edut

Kevytyrittäjyyttä voit hyvin tehdä myös sivutoimisesti, eikä se edellytä Y-tunnusta, ja paperityöt hoituvat helposti laskutuspalvelumme kautta. Kassavirtanen huolehtii puolestasi kaikki tarvittavat vakuutusmaksut, verot, maksumuistutukset ja myös perinnän, mikäli asiakkaiden maksujen kanssa tulee ongelmia. Kevytyrittäjyys sopii hyvin pienimuotoiseen yrittäjyyteen, ja on helpoin sekä nopein tapa aloittaa yritysmäinen toiminta.

Kevytyrittäjänä voit tehdä verovähennyksiä oman henkilökohtaisen tuloverotuksen kautta, sillä verotus perustuu kevytyrittäjänä palkkatuloon.

Jos kevytyrittäjyytesi jatkuu yli 4 kk ja työtuloa kertyy yli 8 261,71 euroa (vuonna 2022), muista huolehtia eläketurvastasi hankkimalla lakisääteinen yrittäjäeläkevakuutus eli YEL-vakuutus.

Toiminimiyrittäjyys

Toiminimiyrittäjänä tarvitset Y-tunnuksen ja olet tällöin rekisteröitynyt yrittäjä. Tässä tapauksessa sinun on huolehdittava kirjanpidosta joko itse tai hankittava kirjanpitopalvelut yrityksellesi. Sinun tulee myös ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin, huolehdittava arvonlisäverojen maksusta ja yrittäjän eläkevakuutusmaksuista.

Toiminimiyrittäjänä voit saada hankinnoistasi verovähennyksiä yrittäjänä, mikä tuo sinulle säästöjä, mikäli liiketoimintasi edellyttää isompia hankintoja tai investointeja työhösi liittyen.

Toisin kuin kevytyrittäjänä, voit toiminimellä hakea myös starttirahaa yritystoimintasi aloittamiseen.

Kumpi on minulle sopiva?

Valinta toiminimen ja kevytyrittäjyyden välillä riippuu monista tekijöistä, ja on hyvin tapauskohtaista, kumpi toimintamalli sopii juuri sinun yritystoimintaasi. Jos kuitenkin haluat aloittaa yritystoimintasi helposti ja nopeasti, on kevytyrittäjyys todennäköisesti paras tapa aloittaa yrittäjämäinen toiminta, sillä huolehdimme kaiken byrokratian ja paperinpyörittelyn puolestasi.

Kevytyrittäjyys sopii mainiosti esim. valokuvaajille, graafikoille, taiteilijoille, konsulteille, rakennusmiehille, ruokaläheteille, somevaikuttajille tai vaikkapa siivoojille. Oman työn laskutus on Kassavirtasen kautta helppoa, ja mikäli yritystoimintasi laajenee, voit kevytyrittäjänä rauhassa miettiä toiminimen tai jonkin muun yritysmuodon perustamista, sitten kun olet siihen valmis.

Jos olet opiskelija tai työtön, muista selvittää Kelan tai työvoimatoimiston kanssa, miten kevytyrittäjyys tai toiminimi vaikuttaa etuuksiisi

Tutustu myös blogiimme, löydät sieltä runsaasti tietoa kevytyrittäjyyteen liittyen!