Päivitetty 22.2.2024
Onko työttömyys tai lomautus päässyt yllättämään taloutesi? Ilman töitä jääminen on ajanut useat punnitsemaan erilaisia toimeentulovaihtoehtoja, ja osa onkin kokenut tämän haastavan ajanjakson olevan otollinen ”nyt tai ei koskaan” -hetki kokeilla siipiään itsensä työllistäjänä. Tiedätkö vielä, kuinka kevytyrittäjyys ja työttömyysturva vaikuttavat toisiinsa?
Kevytyrittäjyyden aloittaminen työttömänä
Kevytyrittäjyyden aloittaminen on riskitön tapa kokeilla yrittäjyyttä työttömyysjakson tai lomautuksen aikana. Yritystoiminnan aloittaminen työttömänä ei vaikuta työttömyystukeesi, sillä TE-toimisto arvioi yritystoimintasi pää- tai sivutoimisuuden vasta ensimmäisen neljän kuukauden jälkeen aloittamisestasi. Ensimmäisen neljän kuukauden aikana sinulla on vapaus tehdä ja laskuttaa niin paljon kuin haluat ilman vaikutusta tukiesi määrään. Tämän seurauksena voit huoletta kokeilla omaa liikeideaasi menettämättä toimeentuloasi!
Mitä tapahtuu neljän kuukauden jälkeen?
Neljän kuukauden kevytyrittäjyyden jälkeen TE-toimisto tekee arvion siitä, onko toimintasi pää- vai sivutoimista perustuen työmäärän suuruuteen. Jos TE-toimiston mukaan työmääräsi on niin suuri, ettei mahdollisuutta kokoaikaisen työn vastaanottamiseen sen rinnalla ole, määritellään yrittäjyytesi päätoimiseksi, jolloin oikeutta työttömyysetuuksiin ei enää saa. Monelle yllätyksenä tulee se, ettei tukiin vaikuta niinkään tienestit vaan pelkkä työn vaatima aika.
Jos sinut neljän kuukauden jälkeen arvioidaan sivutoimiseksi yrittäjäksi, sinulla on oikeus sovellettuun työttömyysetuuteen. Sivutoiminen yrittäjyys tarkoittaa käytännössä sitä, että sinulla on ajallisesti mahdollisuus vastaanottaa muita töitä. Sovellettu työttömyysetuus on normaalia pienempi päiväraha, joka pienenee osa-aikaisen yrittäjyyden tuomien tienestien mukaan.
Pää- ja sivutoimisen kevytyrittäjän työttömyys
Ollessasi päätoiminen kevytyrittäjä, voit halutessasi liittyä yrittäjien työttömyyskassaan, jolloin sinulla on töiden loppuessa mahdollisuus saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Ollaksesi oikeutettu kyseiseen etuuteen sinun tulee olla toiminut yrittäjänä vähintään 15 kuukautta ja YEL-vakuutuksesi työtulo vähintään 13 573 €/vuosi (2024).
Jos olet vain sivutoiminen kevytyrittäjä ja täytät palkansaajan työssäoloehdon, sinulla on mahdollisuus saada ansiosidonnaista päivärahaa palkansaajien työttömyyskassasta. Palkansaajan työssäoloehdot täyttyvät, jos olet ollut palkkatyössä vähintään 26 viikkoa eli noin 6 kk työttömyyttä edeltäneen 28 kuukauden mittaisen tarkastelujakson aikana, työaikasi on ollut vähintään 18 tuntia viikossa ja palkkasi on ollut vähintään työehtosopimuksen mukainen.
Jos et kuulu kumpaakaan työttömyyskassaan, mutta kuitenkin täytät työssäoloehdon, voit hakea Kelan peruspäivärahaa, jota maksetaan maksimissaan 400 päivän ajan. Jos työhistoriaa on alle kolme vuotta, päivärahan enimmäiskesto on 300 päivää. Peruspäiväraha on 37,21 €/päivä (2024) ja sitä maksetaan 5 päivältä viikossa. Jos tienaat kuitenkin pientä tienestiä työttömyyden ohella, sinulla on oikeus sovellettuun työttömyysetuuteen, joka on rahallisesti pienempi.
Jos kevytyrittäjyyden ja työttömyysetuuksien vaikutus toisiinsa mietityttää, ole yhteydessä Kelaan tai paikalliseen TE-toimistoosi, sillä sieltä saat aina päivitetyt tiedot aiheeseen liittyen. Kevytyrittäjien työttömyysetuusasiat ovat olleet viime vuosina muutoksen kohteena ja tilanne elää ja päivittyy jatkuvasti, joten varmista aina, että etsit käsiisi tuoreimman ja luotettavimman tiedon.