Kevytyrittäjän verotus toimii samaan tapaan kuin palkansaajallakin. Vähennämme laskuttamistasi tuloista verot meille toimittamasi verokortin mukaan. Kevytyrittäjän verotus poikkeaa näin ollen Y-tunnuksella toimivan yrittäjän verotuksesta, jonka verotus riippuu paljon mm. yhtiömuodosta. Kevytyrittäjänä olet oikeutettu verovähennyksiin samaan tapaan kuin palkansaajakin.
Vähennysten kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä voit verovähennyksiä hyödyntämällä tehdä merkittäviä säästöjä. Ohessa muistilista, mikä kannattaa pitää mielessä veroilmoitusta tehdessä!
Työvälineet
Läppäri, moottorisaha vai moppi? Oli pääsääntöinen työvälineesi mikä tahansa, voit vähentää sen verotuksessa tulonhankkimismenona.
Mikäli työvälineesi tarvitsee huoltoa tai korjausta, voit vähentää myös nämä kulut verotuksessa.
Tulonhankkimismenon omavastuu on 750 euroa vuodessa, mikä on jo automaattisesti vähennetty verotuksessasi.
Puhelin ja nettiyhteys
Useimmat tarvitsevat työssään myös puhelinta ja nettiä. Puhelin- ja tietoliikennekulut voi vähentää verotuksessa joko osittain tai kokonaan sen mukaan, miten paljon tarvitset niitä työssäsi.
Vakuutus-, YEL- ja palvelumaksut
Kassavirtasen palvelumaksu on verovähennyskelpoinen. Mikäli laskuttamasi palkkatulo on yli 8063,57 euroa (vuonna 2021) ja työskentelet yli 4 kk kevytyrittäjänä, olet velvollinen huolehtimaan myös yrittäjän eläkevakuutusmaksuista. Myös YEL-maksut ja muut vakuutukset voi vähentää verotuksessa.
Matkakulut
Voit vähentää asunnon ja työpaikan väliset kulut verotuksessasi. Vähennyksen omavastuu on 750 euroa vuodessa.
Jos taas ajat autolla ja teet asiakaskäyntejä, pidä matkapäiväkirjaa. Voit saada oman auton käytöstä kilometrikorvausta, joka kattaa myös kaikki autoiluun liittyvät kulut, kuten arvonalenemisen ja muut ylläpitokulut. Vuonna 2021 kilometrikorvaus on 0,44 e/km.
Työhuonevähennys
Jos teet töitä kotona, verstaalla tai vaikkapa valokuvausstudiossa, voit vähentää työhuoneesi kulut, kuten vuokran, lämmityksen ja sähkön verotuksessa. Vähennyksen määrä riippuu siitä, käytätkö tilaa osittain vai kokoaikaisesti työkäytössä. Myös työhuoneen kalusteet, kuten työpöytä ja tuoli kuuluvat verovähennysten piiriin.
Muistathan myös, että esim. siivouskulut voi lisätä vähennyksiin! Verottaja vaatii kaikista edellä mainituista selvityksen ja tekee verotuspäätöksensä sen mukaisesti.
Palkansaajan verovähennyksiin saattaa tulla jonkinlaisia muutoksia jopa vuosittain. Esimerkiksi koronaepidemian aikana myös kasvomaskit voi vähentää verotuksessa. Tarkista ajantasaiset tiedot Verohallinnosta vuosittain, jotta saat maksimaalisen hyödyn irti verovähennyksistä.